powerpoint smartart

Miten tehdä helposti näyttävä Powerpoint esitys SmartArt:n avulla

Pitääkö sinun laatia näyttävä PowerPoint -esitys, mutta et osaa tai sinulla ei ole aikaa tehdä sitä? PowerPointissa on ollut vuodesta 2007 saakka automaattitoiminto ”SmartArt”, jonka tehtävänä on rakentaa visualisointi sinun määrittämillä tiedoilla.

Mikä on SmartArt?

SmartArt on graafinen ja visuaalinen kuvaus sinun ideastasi ja tiedoistasi. Pystyt valitsemaan kymmenistä eri vaihtoehdoista juuri sinun tarvettasi vastaavan visualisoinnin. Osat valmiista pohjista (kuten organisaatiokartta) kuvaa valmista ja tarkkaa tarvetta, osa toimii yksinkertaisesti vain muuten tylsän tiedon uutena ja erittäin visuaalisena sekä automaattisena asetteluna.

PowerPoint SmartArt
SmartArt valintaikkuna PowerPoint -ohjelmassa (Windows)

Pähkinänkuoressa: sinun ei tarvitse suunnitella visuaalista asettelua, kokoja, suhteita -SmartArt tekee sen sinun puolesta. Sinun tarvitsee ainoastaan valita haluamasi SmartArt-asettelu, haluamasi värimaailma, tämän jälkeen sinun pitää enää listata asiasi allekkain ja SmartArt tekee visualisoinnin sinulle automaattisesti!

Miten SmartArt:ia käytetään?

Itse SmartArtin muokkaaminen on helppoa, sillä kaikki tapahtuu SmartArt -grafiikan vasemmalle puolelle avautuvaan apuikkunaan. Apuikkunaan syötät tietosi ranskalaisilla viivoilla, osoittaen niiden suhteet toisiinsa sisennyksillä. SmartArt tulkitsee niiden perusteella oikean paikan grafiikassa ja sijoittaa sen sinne automaattisesti, samalla korjaten muotojen ja tekstin koot oikeaan suhteeseen muuhun grafiikkaan nähden.

powerpoint smartart
SmartArt apuikkuna, johon syötät tietosi allekkain

Jos valitsemasi SmartArt asettelu ei ollutkaan oikea, EI HÄTÄÄ, voit vaihtaa asettelun toiseen lennosta! Eli sinun ei tarvitse aloittaa alusta, SmartArt osaa hyödyntää apuikkunaan syötettyjä tekstejä automaattisesti myös muissakin asetteluissa!

Eli voit aloittaa yhdellä muodolla ja vaihdella niitä tarpeesi mukaan matkan varrella ja hakea tällä tavoin täydellisyyttä! SmartArt automatiikan avulla kuka tahansa voi olla visualisointivelho, ja vieläpä todella nopeasti ja näppärästi. Tärkeintä on että tiedät mitä pitää kertoa ja SmartArt kertoo miten se visualisoidaan.

Eikö auennut? Tässä tekemäni opetusvideo SmartArt:n käytöstä PowerPointilla:

SmartArt PowerPoint 2020

Muutama vinkki oikean SmartArt grafiikan valintaan

Ymmärrän että SmarArt grafiikat voi olla melkoinen viidakko, kirjoitin alle muutaman yleisen periaatteen oikeanlaisen grafiikan valintaan:

  • Sekalaista tietoa -> Luettelo
  • Prosessin kuvaus tai osa siitä -> Prosessi
  • Jatkuva prosessi tai osa siitä -> Sykli
  • Organisaatiokaavio -> Hierarkia
  • Visualisoida yhteyksiä ->Suhde
  • Kuvata päätöksentekoa -> Hierarkia
  • Kuvata kokonaisuuden osat -> Matriisi
  • Vahvistaa sanomaa valokuvilla -> Kuva
  • Visualisoida kokonaisuutta pohjalta ylös -> Pyramidi

SmartArt automatiikan avulla kuka tahansa voi olla visualisointivelho, ja vieläpä todella nopeasti ja näppärästi. Tärkeintä on että tiedät mitä pitää kertoa ja SmartArt kertoo miten se visualisoidaan.

Toivotan hyviä hetkiä SmartArtin parissa, väitän että pystyt tehostamaan PowerPoint työskentelyäsi SmartArtin avulla huomattavasit (laatu + käytetty aika)

Tästä lisää vastaavia artikkeleita:
Ilmainen Excel-kurssi
Wordin peruskäyttö
Outlookin personointi

Terveisin,

ATK-tavis

ATK-Tavis
youtube.com/c/atktavis
IG: ATK Tavis

Vieritä ylös