Mitä raha nykyään on? Ovatko rahankäyttö ja käsitys rahasta muuttuneet?

Tuntuuko sinusta että kaikki raha menee, mikä tuleekin? Niin minustakin, joten oli aika tutkia asiaa hieman syvemmin mistä se johtuu. Tässä minun havaintoni ja näkökulmani.

Aloitin asiaan perehtymisen minulle tuttuun tapaan, eli YouTubesta. Löysin YouTubesta erinomaisen TED puheen, joka käsitteli rahan käyttöä ja rahan käytön muuttumista, jos 1. rahan käytöllä ei ole seuraamuksia tai 2. kun käytät pelkkää käteistä rahaa. Ensimmäinen vaihtoehto muistutti minun elämääni huomattavasti, eli kaikki rahankäyttö on sähköistä, joko tilisiirtoina tai korttimaksuina – käteistä en ole käyttänyt yli viiteen vuoteen (pl. Jotkut yksittäiset tapaukset).

Yli viiteen vuoteen, mikä on muuttunut?

Maksuvälineiden kehitys

Yhteiskunnan digitalisoitumisen ja kaiken nopeutumisen myötä, myös rahan käytölle ja rahan käytettävyydelle on tullut uudet vaatimukset. Raha pitää saada siirtymään tililtä toiselle mahdollisimman helposti ja mahdollisimman nopeasti, mutta kuitenkin turvallisesti. Ensimmäinen menetelmä, joka vastasi tätä vaatimusta oli pankkikorttien sirulla maksaminen (kuinkahan kauan siitäkin on jo… EMV-kortit tulivat wikipedian mukaan pakollisiksi vuonna 2005). Sori, oli toki sitäkin ennen otettu kehitysaskeleita, kuten pankkikirjasta pankkikorttiin siirtyminen, mutta rajaan ne tässä kohtaa pois tästä artikkelista.

sirumaksu ja lähimaksu osana maksuvälineiden kehitystä
Siru- ja lähimaksu ovat esimerkkejä 2000-luvulla tapahtuneista kehitysaskeleista

Sirun jälkeen pankkikorttien seuraava aslkel oli NFC-tekniikkaan perustuva lähimaksu, joka helpotti maksamista entistä enemmän. Lähimaksu on rajattu ainoastaan maksimi ostosummalla, jonka nostaminen 25€:sta 50€:oon kertoo sekin menetelmän suosiosta ja tarpeesta laajentaa sen käyttöä. NFC-teknologia mahdollistaa maksamisen myös esimerkiksi älypuhelimella (esim. Mobile Pay), mikä laajentaa maksutapojen määrää sekä helpottaa rahan käyttöä- Puhelimen ja pankkikortin lähimaksujen erona on puhelimen huomattavasti suurempi kertaoston raja (voi olla jopa 1000€). Ja tämän lisäksi on itsestään selvää, että pankkikortissa on jokin kansainvälisen luottoliikkeen ominaisuus (kuten esim. VISA), ja sen avulla korttia voi käyttää missä päin maailmaa tahansa, sekä internetissä J.

Uskon että nämä esimerkit riittävät valottamaan maksuvälineiden muutosta 2000-luvun alusta tähän päivään, ja huomaat muutoksen omasta arjestasi, miten helppoa sinun on maksaa päivittäisostokset, ostaa verkkokaupasta, siirtää kaverille rahaa, maksaa ravintolassa ja niin edelleen. Kysymys kuuluu: onko rahojen hallinta seurannut mukana? Pitikö sen seurata vai onko se jäänyt tahallaan jälkeen?

Mitä merkitystä maksuvälineiden kehityksellä sitten on?

Väitän että nyt on helpompaa elää yli varojensa, kuin koskaan aiemmin. Tämä siksi, että suhtautumisemme rahaan on muuttunut. Tämä maksutapojen muutoksen myötä, mutta myöskin siksi, että rahaa on enemmän käytössä kuin aikaisemmin. Rahan muuttuminen 1 ja 0:ksi tekee rahasta tunnotonta, ja turruttaa meidän rahan käytön. Meidän on todella helppo tehdä suuriakin hankintoja, ilman että pysähdymme ostohetkellä miettimään ja puntaroimaan hankinnan tarvetta, hintaa ja järkevyyttä – maksamisen helppous auttaa meitä sivuuttamaan tämän vaiheen.

Minun elämässäni tämä korostuu, koska yhtä tiliä käyttää kaksi henkilöä. Tämä tekee kokonaisuuden ongelmalliseksi, koska meillä pitäisi olla yhdessä ja samaan aikaan sama näkemys rahan riittävyydestä, käytössä olevasta rahamäärästä sekä rajoihin liittyvistä tavoitteista. Jos tätä lukee joku koodari, perheellisillä olisi tarve kännykkä äppiin tämän artikkelin ongelman ratkaisuun. Eli miten perheenä hallitaan taloutta, talouden suunnittelua, rahankäytön ja tavoitteiden seurantaa sekä budjetointia. Minulle on PIVO tuttu mutta se ei ratkaise tätä ongelmaa, kun kyseessä on yksilön sijasta perhe tai yhteisö (yhdistys, ry pienyhdistys jne.). Ja EI, EXCEL EI KELPAA 😉

Käytännön ratkaisuja rahan hallitsemiseksi

Käteisen käytöllä pysyy kontakti rahankäyttöön
Käteisen käytöllä pysyy kontakti rahankäyttöön

Miten hyvät ajatukset siirretään käytäntöön? Harjoittelemalla. Ensimmäinen ja samalla rajuin tapa hallita rahaa, sekä palauttaa rahan arvo, ja rahojen hallinta on alkaa käyttää käteistä. Käteinen pakottaa sinut ajattelemaan rahaa käsilläsi, sillä se mahdollistaa loppusaldon laskemisen joka hetki. Pystyt hyödyntämään käteistä siten, että nostat viikon budjettisi käteiseksi edellisenä sunnuntaina. Maksat kaikki viikon menot käteisenä ja huomaat, miten tulet tietoiseksi rahan kulumisesta, ajatuksista rahan riittämättömyydestä loppuviikkoon saakka ja huomaat tekeväsi entistä analyyttisempiä ostopäätöksiä. Ei ole tarkoituksen mukaista palata kivikauteen ja jatkaa käteisellä loppu elämän, jatka käteisellä ainoastaan niin pitkään kuin on tarvis.

Toinen tapa

Toinen tapa mahdollistaa kaikki nykyaikaiset maksutavat: täsmällinen budjetointi. Jos käteiseen siirtyminen tuntuu liian askeettiselta tai rajoittavalta, voit harjoitella rahan käytön hallintaa myös täsmällisen budjetoinnin avulla. Eli lasket vaikka viikon budjetin etukäteen, ja aina kun käytät rahaa, pidät kirjanpitoa kulutuksesta. Tällä seurannalla sinulle muodostuu käsitys rahan määrästä, kulutuksesta ja budjetti pistää sinut harkitsemaan ostopäätöksiä tehdessä. Samoin tavoin kuin käteinenkin. Tässä on sinulle budjetointimestarin esimerkki ja malli sekä otteita elävästä elämästä.

Kolmas tapa

Kolmas esimerkki, joka on näiden kahden sekoitus. Se mahdollistaa kaikkien maksuvälineiden ja -tapojen käytön sekä ”automatisoi” budjetoinnin, ja sitä on mahdollista käyttää useamman hengen taloudessa (samaa tiliä käyttää useampi henkilö). Tätä käytetään laajasti myös yritystoiminnassa: Teematilien käyttö. Termi on minun keksimä, ja menetelmän tarkoituksena on avata itselle useita käyttö- ja säästötilejä. Jokainen tili on omalla teemalla, teema tarkoittaa rahan käyttöperustetta ja tilistä saa käyttää rahaa vain tilin teeman mukaiseen toimintaan tai tuotteisiin.

Visa on hyvä esimerkki maksuvälineen joustavasta käytöstä koti- ja ulkomailla sekä internetissä
Visa on hyvä esimerkki maksuvälineen joustavasta käytöstä koti- ja ulkomailla sekä internetissä

Käytännössä: avaat yhden tilin, johon talouden päätulot maksetaan (esim. palkat); avaat toisen tilin, josta saa käyttää rahaa vain vaatteisiin; avaat kolmannen tilin, josta saa käyttää rahaa ”vapaa-ajan humputteluun”; kolmannen tilin, jossa säästetään lapsille. Ja niin edelleen, tärkeintä on että avaat niin monta tiliä kuin tunnistat teemoja sinun elämästäsi. Rahojen hallinta tehdään niin, että ”palkkatilillä” makuutetaan mahdollisimman vähän rahaa. Rahat siirretään eteenpäin teematileille, joista sitä käytetään elämän eri osa-alueille tarpeen mukaan.  Näin sinun ei tarvitse ylläpitää excel-taulukoita, tai käyttää käteistä, ja ostopäätösten harkinta tehdään palkkapäivänä, jolloin se budjetoidaan suoraan elämän osa-alueille. Käyttäessäsi rahaa sinun ei tarvitse huolehtia, esim. että ”vapaa-ajan humputtelun” takia sinulla ei ole rahaa ruokaan tai bensaan. Ja lisäksi tämä on helppo ja käytännöllinen tapa kerryttää säästöjä, haaveilitpa matkustamisesta tai vaikka sijoittamisesta.

Tässä kolmas tapa selitettynä vielä syvällisemmin

Lopuksi

Me kaikki haluamme elää täyttä elämää – raha mahdollistaa sen rahojen hallinta mahdollistaa sen.

Tästä muutama raha-aiheinen artikkeli lisää:
Tietokoneen laskentatehon myynti – LOADTEAM
Rahan tienaaminen kotisohvalta
Viisi vinkkiä opiskelijalle rahan ansaitsemiseksi

Terveisin,

ATK-tavis
atk-tavis.eu

ATK tavis
ATK tavis

Heräsikö ajatuksia, keskustellaan täällä lisää

Vieritä ylös