Häirinnän ja kiusaamisen estäminen YouTubessa

Netissä tapahtuvalla loukkaavalla kohtelulla ja kiusaamisella tarkoitetaan pahan mielen aiheuttamista, kuten pilkkaamista, nöyryyttämistä, toisen tietojen levittämistä ja uhkailua puhelimen, tietokoneen, tabletin tai muiden digitaalisten laitteiden avulla.

Tubettaminen on luovaa tekemistä, joka altistaa tekijän kiusaajille. YouTubessa on nollatoleranssi kiusaamiseen ja senpä takia YouTubesta löytyy keinoja ja työkaluja kiusaamisen ja häirinnän torjuntaan. Ensimmäinen keino on päivitetyt YouTuben käyttöehdot, jotka antavat vallan julkaisijalle moderoida kommentteja ja antaa palautetta huonosta käytöksestä. Jos käyttöehtoja luetaan tarkkaan, on vastuu käyttäytymisestä sälytetty nimenomaan videon julkaisijalle. Eli sen lisäksi, ettei videon julkaisija saa syrjiä, kiusata tai häiritä toisia, on hän velvollinen myös puuttumaan huonoon kielenkäyttöön ja sääntöjen vastaiseen käytökseen.

Ensimmäisenä työkaluna YouTube antaa videon julkaisijalle kyvyn blokata ja piilottaa käyttäjiä. Tämä tarkoittaa käytännössä käyttäjien asettamista mustalle listalle, eli kyseisen käyttäjän kommentteja ei julkaista suoraan, vaan ne on hyväksyttävä erikseen. Toimenpide ei poista tilaajaa, vaan se vaikuttaa ainoastaan tilaajan kommentointiin.

Toinen työkalu on kertoa YouTubelle sanoja ja fraaseja, mitä etsiä käyttäjien kommenteista ja asettaa niitä kommentteja tarkistettavaksi, mistä niitä löytyy. Tähän voi laittaa yleisimmät kirosanat, haukkumasanat, ilkeilyt ja muut sinua häiritsevät ilmaisut.

Kolmas keino on antaa toiselle henkilölle moderaattorin oikeudet omalle kanavalle. Tällöin joku muukin pystyy hallitsemaan kommentteja ja live-lähetysten chattia. Chat-moderaattori on tuttu termi live-lähetyksistä, mutta YouTube:ssa moderattorin oikeudet ulottuvat myös videoiden kommenttien hallinnointiin.

Paljon puhetta, vähän tekoja: katso video, mä näytän mistä kaikki löytyy ja miten kaikki toimii

? Apua nettikiusaamiseen ja -häirintään sekä ilmiön ymmärtämiseen:
https://nettinappi.fi/tietoalue/netti-ja-media/nettikiusaaminen/
https://www.mehilainen.fi/mielenterveys/kiusaaminen
https://www.nuortennetti.fi/netti-ja-media/nettikiusaaminen/
https://www.riku.fi/

#stopnettikiusaamiselle

Katso video tästä: